Handboekbindatelier "De Pinguïn"

DoosPlanner

Gerilde doosjes en handgemaakte gemarmerde kralen.
Doosjes ontworpen met behulp van DoosPlanner, kralen tevens uit eigen atelier - Foto door Gerard Kingma

Carolien Scholten van Handboekbindatelier "de Pinguïn" te Ten Boer heeft samen met programmeur/informaticastudent Jasper van de Gronde een programma ontwikkeld voor het ontwerpen van gerilde doosjes.

Diverse modellen

In DoosPlanner v 1.3 kan gekozen worden uit drie modellen. Deze bestaan ieder uit een bodemdoos en een gelijkvormige dekseldoos, die over de bodemdoos heen geschoven wordt. De modellen waaruit gekozen kan worden zijn een rechthoek, een regelmatige veelhoek, waarbij U kunt aangeven hoeveel zijden U wenst, en een veelhoek op basis van een ellips, waarbij tevens een rotatie opgegeven kan worden. Met deze rotatie kan bijvoorbeeld een ruit of parallelogram gemaakt kan worden.

Om de gewenste grootte van de doos aan te geven, kan bij de rechthoek een lengte, breedte en hoogte (allen binnenmaten) ingevoerd worden, bij de veelhoek de straal en hoogte, en bij de ellipsvormige veelhoek kan een lengte, breedte, hoogte en rotatie ingegeven worden.

DoosPlanner laat u de dikte van het gebruikte materiaal, de gewenste hoogte vanaf het grondvlak en de benodigde oversteek van de deksel opgeven.

Maten, ontwerp, product

Met één druk op de knop laat het programma een ontwerp zien voor alle onderdelen van de doos. Naast bodem en deksel zijn dat o.a. extra bodems en een inlegwand. Deze delen verlenen extra stevigheid aan de doos.

DoosPlanner met een veelhoekig doosontwerp.
Screenshots

Door het ontwerp uit te printen op ware grootte, kan U het direct op het te gebruiken materiaal leggen en gelijk uitsnijden en rillen (zonder zelf te hoeven meten of rekenen!). Mocht Uw printer de maten niet juist weergeven, dan geeft Doosplanner de mogelijkheid Uw printer te calibreren, zodat de afwijking gecompenseerd wordt. Als het ontwerp te groot is voor een A-4, dan print DoosPlanner het ontwerp over meerdere pagina's (er worden herkenninstekens geprint om de pagina's fatsoenlijk aan elkaar te kunnen leggen).

Het programma laat in het ontwerp ook de snijmaat zien van het stuk materiaal, dat nodig is om het betreffende doosonderdeel uit te kunnen snijden. Handig om direct te kunnen zien of het ontwerp, dat U gemaakt heeft, ook daadwerkelijk uit Uw stuk materiaal kan.

Exporteren

Ook biedt DoosPlanner de mogelijkheid een bestand aan te maken, wat door de meeste view-programma’s gelezen en geprint kan worden. Uiteraard kan men binnen het programma de door U ingevoerde maten van doosjes opslaan in een apart bestand en deze bestanden ook weer openen. De maten, die de computer berekent en die nodig zijn om het ontwerp te tekenen, staan vermeld in het ontwerp en kunnen ook apart in een bestand opgeslagen worden.

Bestellen

Het programma wordt geleverd via een internet download, of op CD-ROM (€3,50 porto binnen Nederland), in het eerste geval krijgt u een internet adres toegestuurd van een pagina waar u DoosPlanner kunt downloaden (hiervoor worden uiteraard geen portokosten gerekend). Het is eenvoudig te installeren en neemt niet veel ruimte in beslag. Er wordt een uitgebreide gebruiksaanwijzing meegeleverd. Mocht dat niet voldoende zijn, dan wordt ondersteuning geboden, zowel wat de programmatuur betreft als het maken van de doosjes. Zowel een Windows als een MacOS X versie is beschikbaar. Prijs: € 32,50 (+ 3,50 portokosten indien u een CD-ROM bestelt). Bestellen via info@depinguin.nl (contact informatie). Alleen geregistreerde gebruikers hebben recht op ondersteuning.